Laatste nieuws 2023-2024  

 

Een mooie clubavond op 16 april 2024!
Met 18 spelers was de clubavond uitstekend bezocht! Alleen Jacob Hart en Jon Schoo ontbreken.
Een passend welkom voor Kaspar Heijnen die na jaren niet gespeeld te hebben weer achter het bord plaats nam.
Met een mooie partij tegen Jan Hoven maakte hij bij EDC zijn debuut. En hoe!
Een lichte maar toch verrassende eindspelcombinatie leidde tot 4-voudige oppositie!

[White "Jan Hoven"]
[Black "Kaspar Heijnen"]
[SetUp "1"]
[FEN "W:W15,K25,36,37,40,44,45:B4,19,26,29,33,35,K49"]
49. 25-39 19-23
50. 39x05 29-34
51. 40x29 49x46

Ook niet goed geweest was 25-34 vanwege de plakker 26-31 en na 33-39 overmachtswinst.
Maar aanmerkelijk beter voor wit was 25-30 geweest.

[White "Jan Hoven"]
[Black "Kaspar Heijnen"]
[SetUp "1"]
[FEN "W:W15,K25,36,37,40,44,45:B4,19,26,29,33,35,K49"]
49. 25-30 35x24
50. 40-35 49x40
51. 45x14

 

Eierdammen op 25 maart 2023 een groot succes.

Er werd weer stevig gedamd voor de eieren! Winnaar werd Han Borgman die na een overwinning op Jeroen Goudt relaxed de laatste ronde in kon gaan, remiseerde met Gino en daardoor met 2 dozen naar huis ging.
Luit Haan werd 3e en Jacob behaalde een knappe 4e plek, vóór Gino, Gerhard en Henk!
Het Eierdammen werd door Henk -bij afwezigheid van Paul van de Veen- perfect op de laptop via Toernooimanager ondersteund.

 

Gerhard Kleinsman in de schijnwerpers!


 

Op de clubavond van 5 maart 2024 werd Gerhard Kleinsman in het zonnetje gezet.
Hij werd lid van EDC in 1970 en is KNDB-lid vanaf 1973.
Het jubileumboek vermeldt over hem (onder andere) het volgende:

"Behaalde in 1973 een 4e plaats bij het Aspiranten Kampioenschap van Overijssel.
Werd in 1974 met 13 punten uit 7 wedstrijden kampioen bij het Junioren Kampioenschap van Overijssel 1e klasse.
Ontwikkelt zich later tot één van EDC’s sterkste en aanvallendste spelers, oud bestuurslid en jarenlang redacteur van “De Dammer”.

 
Met zijn toespraakje nam voorzitter Paul van de Veen een aanloop naar de uitreiking aan Gerhard van de KNDB Oorkonde voor 50 jaar onafgebroken lidmaatschap.
 


EDC wint overtuigend in de laatste wedstrijd van dit seizoen
Dankzij overwinningen van Han, Igor, Gino en Jacob stond EDCV akl snel met 8-0 voor tegen Dokkum-Rinsumageest.
Juri speelde remise net als Rafail en ook Jeroen wist niet verder te komen dan een gelijkwaardige puntendeling.
Helaas koos Jonathan in een lastige stand voor het verkeerde offer en verloor waardoor hij zijn 1e plek op de Topscorerslijst niet vast kon houden maar moest afstaan aan Igor.
Jacob behaalde als debutant in EDC1 met 6 uit 5 een prachtige plus score.
Zie Analyses ronde 11


Damdag EDC afgelast!
Helaas was het aantal aanmeldingen te laag voor een mooie damdag.


EDC wint krap met 9-7 van De Vechtstreek-Gramsbergen
Zonder Gino Schirinzi wiens moeder afgelopen week overleed trad EDC aan tegen De Vechtstreek-Gramsbergen.
Het werd een benauwde overwinning. Jacob kwam tegen Damon de Winter steeds minder te staan en verloor. Jan Hoven verkeek zich tegen de sterke van Aalderen in een ingewikkelde stand en toen was het gelijk uit. Rafail speelde een gelijkwaardige remise maar toen stond EDC wel met 5-1 achter.
Daarna won Yuri vrij eenvoudig. (Het duurde even voor de notatie correct stond op Toernooibase)
Ook Igor won maar pas nadat zijn tegenstander op de allerlaatste zet een fout maakte. Ook Jeroen won. Tussenstand 5-7.
Han stond tegen de topscorer van De Vechtstreek-Gramsbergen verloren! Tot zijn geluk liet zijn tegenstander op de allerlaatste zet de winst liggen. 6-8
Als laatste speelde Jonathan een gelijkwaardige remise tegen André Nijmeijer.
Zie Analyses ronde 10

 

EDC wint met grote cijfers van Apeldoorn
De 13-3 uitslag geeft het grote krachtsverschil aan in deze 1e klasse. Jacob speelde een mooie partij met per zet toenemend voordeel. Gino's 's tegenstander meende een afruil te nemen maar gaf pardoes een schijf weg. Later in de partij ging nóg een schijf verloren. Maar wellicht overmoedig geworden overzag Gino een eenvoudige doorbraakcombinatie die tot remise had geleid. Maar zijn tegenstander zag het ook niet...
Bij Yuri en Jonathan werd het remise net als bij Rafail maar die verzuimde meerdere keren de winst. Han profiteerde in een dunne stand op de 55ste zet van een fout van zijn tegenstander, Igor en Jeroen wonnen beiden na het van hen bekende degelijke positiespel.
Zie Analyses ronde 9

 

EDC speelt gelijk tegen Borne in ronde 8
Het had anders moeten zijn. Jeroen stond gewonnen tegen Nico Rosink mag overzag een kleinigheid. Rafail had een keurige remise tegem Kolsté.
Gino liet zich de kaas van 't brood eten door Matthijs van Hofwegen. Igor wist gebruik te makebn van een onnauwkeurigheid van Anton Jurg.
En Jonathan won fraai van Frank Eektimmerman. Jacob koos voor een heel ongelukkige opbouw van zijn lange vleugel en kwam er niet aan te pas tegen Michiel Hagreis.
Jan Koerselman wist tegen Han Borgman de remisegrens prima te bewaken en kwam nergens in gevaar.
Met 7-7 op het scorebord moest de winst van Juri komen. Helaas, hij kwam in een lastig te winnen eindspel terecht en het werd remise tegen Roelof-Jan de Haan.
Zie Analyses ronde 8

 

EDC wint ook in ronde 7 met 11-5 van Lelystad
Dankzij fraaie overwinningen van Jonathan en van Jacob, een degelijke winst van Han, een wat gelukkige winst op het laatste moment van Rafail, een mooie partij maar nederlaag van Yuri, een reglementaire overwinning van Igor, een gelijkwaardige remise van Gino en een verliespartij van Jeroen.
Zie Analyses ronde 7


EDC wint opnieuw overtuigend in ronde 6 met 16-4 van Wapenveld.
Opvallend dat de winst niet op de bovenste borden werd behaald. Igor kreeg tegen Maikel van den Esker nergens voordeel. Ook Jeroen kreeg een gelijkwaardige partij.
In Han's partij tegen Harry Beekman lag het voordeel eerder bij Beekman dan bij Han. Bij Yuri's partij heeft de computer geen enkele opmerking, zó gelijkwaardig was de remise.
Maar Jonathan had rond de 38 e zet al winnend voordeel en liet niet meer los (al overzag hij én zijn tegenstander een remise combinatie op de 57e zet)
Gino had het niet eenvoudig tegen H. Mostert. Hij mocht tevreden zijn met de remise maar kreeg ineens de winst in de schoot geworpen. Gino's extra schijf zorgde ervoor dat de 4e lijn regel hier niet op ging.
Rafail had een vergelijkbaar gelukje. Na een gelijkwaardige partij gaf zijn tegenstander op maar de stand is heel eenvoudig remise!
Luit speelde een sterke partij en wist zijn tegenstander positioneel te overspelen. Zie Analyses ronde 6


Geslaagde jubileumviering 24 november 2023 van het 90-jarig jubileum!
Met een smakelijk buffer gevolgd door bowlen en poolen vierde EDC het 90-jarig jubileum.
Harry Veldman en Gino Schirinzi werden verrast door Paul van de Veen met de gouden KNDB speld voor 40 jaar onafgebroken lidmaatschap.
Gino en Paul hadden in nauwe samenwerking een aanvulling geschreven op het eerder verschenen jubileum (bij het 75-jarig bestaan)
Nu zijn 90 jaar EDC vastgelegd in foto's, mooie verhalen én meer dan 170 diagrammen.

                                   
 

EDC wint overtuigend in ronde 5 met 11-5 van Dios-Achterhoek 2.
Jeroen Goudt, Igor Chartoriyski, Juri Geissenblas en Rafail Zoroveac wisten geen van allen op het bord overwicht te krijgen. Jonathan won snel.
Maar wat zouden de andere borden doen? Luit leek kansen te hebben maar het liep toch remise. Gino had het niet gemakkelijk tegen Klaas Veldstra die er energiek tegen aan ging.  Gino moest ruil na ruil terugnemen maar het werd toch nog een eenvoudig remise-eindspel. Totdat Veldstra met een foute plakker een enorme misrekening maakte. Het was gelijk uit. Han speelde een mooie partij. Zijn tegenstander verkeek zich in een tempo spel op én zetverwisseling en daarna kwam de door Han berekende doorbraak.
Zie Analyses ronde 5

EDC ook niet op dreef in ronde 4.
Met opnieuw één speler tekort verloor EDC van Roden/Leek met 10-6.
EDC stond deze ronde niet alleen in haar problemen om voltallig uit te komen. In klasse 1B kwam van Stigt Thans 3 niet uit en in klasse 2D verscheen Gooi en Eemland 2 niet achter het bord vanwege te weinig spelers. 
Het verlies van Jayden die zijn debuut maakte was wel enigszins ingecalculeerd. Hij vergat de zetcontrole bij een klein ruiltje en kwam een schijf achter zonder enige compensatie.
Dus moest er op de andere borden veel gebeuren. Maar helaas.
Jeroen kwam de hele wedstrijd tegen Henk Dijkstra niet tot enig voordeel en zijn tegenstander had zelfs -volgens de computer- op de 52e winnend voordeel.
Gino kwam óók niet in z'n spel maar tovert in zulke standen dan vaak nog ineens een verrassende counter combinatie uit de hoge hoed. Maar die bleef leeg.
Ook bij Jonathan liep alles niet echt lekker. Zijn tegenstander miste tot 3x toe de winst.
Juri stond na een sterk offer gewonnen en gaf dat niet meer uit handen. Rafail en Luit speelden een gelijkwaardige partij. Zie Analyses ronde 4
 

WK Veteranen Korbach, Duitsland
Op het WK behaalde Juri Geisenblas een fraaie 3e plaats. Igor eindigde knap op de 4e plaats.

 

EDC niet op dreef in ronde 3.
In het damspel is de remisemarge groot en bij het spelen in 8-tallen heeft een enkele winst of verlies partij direct al grote invloed op de einduitslag.
Met verliespartijen van Rafail en Luit en verder remises (waaronder een uitstekende remise van Jonathan tegen de sterke Edelenbos) leed EDC een duidelijk verlies 6-10 tegen Damcombinatie Friesland. Maar de uitslag had gemakkelijk nog groter kunnen zijn. Han kwam met remise nog goed weg.
De tegenstander van Gino overzag in de slotstand een heel eenvoudige winst. (Na al meerdere keren de winst op het bord te hebben gehad).
En ook Yuri stond verloren maar en ook zijn tegenstander overzag de eenvoudige winst in de slotstand. Zie analyses ronde3

 

Jeroen Goudt oppermachtig in klokseance

Op 26 september speelde clubkampioen Jeroen Goudt de klokseance tegen 15 tegenstanders. Het met zijn 21-9 overwinning haalde Jeroen 70%!
Hij won van Ludwig Munnink, Gino Schirinzi, Johan Tiehuis, Giuseppe Veneziano, Paul van de Veen, Jayden de Jager , Luit Haan, Harry Veldman, Rob Pots, en Reinder Wagelaar.
Tegen Jacob Hart werd het remise. Jeroen verloor van Jonathan Wilbrink, Lord Nortey, (zijn eerste partij na lange tijd weg te zijn geweest!) Henk de Lange en Han Borgman

 

EDC speelt gelijk in ronde2.
Onverwachts een kapotte auto en 10 EDC spelers die hun zaterdag al anders hadden ingevuld, EDC kwam daardoor met 7 spelers uit.
Maar de schade bleef beperkt. Rafail overzag een eenvoudige combinatie en verloor net als Jonathan die een positionele fout maakte.
Maar aan de andere zijde gebeurde hetzelfde. IJsbrand Haven liep in een eenvoudige combinatie die Gino in de stand gvlochten had. Ook Jeroen's tegenstander overzag in gelijkwaardige stand één zetje. Toen was het gebeurd al werd er doorgespeeld tot er 3 dammen op het bord stonden. Luit en Han speelden beiden remise. De EDC-er die het 8e punt binnen moest halen was Juri.
Hij stond de hele partij goed, overzag de winst, de partij werd weer gelijkwaardig tot zijn tegenstander in dunne stand een fout maakte. 8-8
Zie analyses ronde2

 

Henk de Lange bewijst vorm met zege in Jeningatoernooi

 

De 72-jarige damclubbestuurder Henk de Lange (zowel bij EDC als BDV Borne) bewees op dinsdagavond 5 september 2023 zijn goede vorm door ongeslagen het Jeningatoernooi te winnen.  

Het jaarlijkse sneldamtoernooi, aan het begin van ieder seizoen bij EDC gehouden, genoemd naar de in zomer van 1983 overleden oud-penningmeester van EDC Jan Jeninga, met als speeltempo 5 minuten + 5 seconden per zet per speler kende ditmaal slechts 12 deelnemers. Dit had wellicht mede te maken met het feit dat het in deze week heel warm weer was met overdag tegen de dertig graden. Verschillende EDC-toppers, zoals de nummers 1 t/m 3 van de afgelopen onderlinge, ontbraken. 

Na 6 rondes hadden Henk de Lange en Gino Schirinzi beide 11 punten, want het onderlinge duel was remise geworden en de overige 5 partijen hadden beide gewonnen. In de slotronde moest Gino tegen Gerhard Kleinsman, die zijn sportieve plicht vervulde door hem te verslaan! Henk de Lange had vervolgens tegen Jon Schoo voldoende aan remise om voor het eerst dit toernooi te winnen. Ergens verrassend want Gino, die dus 2e werd, heeft een ‘record’ door dit toernooi ooit eens 10x achter elkaar te winnen!
Ons oud-lid André Bruins werd met 9 punten (3e) en had evenveel punten als Gerhard Kleinsman (4e) en Paul van de Veen (5e). Jon Schoo viel met zijn 7 punten (6e) ook nog in de prijzen. Zoals altijd waren die prima verzorgd door onze secretaris Luit Haan met het vaste recept van 2x een bierpakket, 2x een fles wijn en 2x een pak koffie.
Opvallend deze avond toch wel de fraaie 6 punten (8e) gescoord door ons jeugdlid Jayden de Jager, die in het komende seizoen voor het eerst mee gaat doen in de onderlinge competitie van EDC. Overigens was Jayden zaterdag 2 september jl. ook al succesvol geweest door de jeugdgroep te winnen bij de opening van het damseizoen van de PODB in Heino “Dammen over de IJssel.”

 

Rest mij vooral nog Paul van de Veen te bedanken. Hij voerde alle uitslagen in op de computer waarbij er werd gespeeld via Het Zwitserse systeem.
Ondanks de ouderdom van het programma, de  laptop en de bediener ervan ging het deze avond wederom gelukkig goed met het verwerken van de uitslagen. 

Gino Schirinzi

 

 

Op 1e clubavond een daverende slagzet van Gino Schirinzi!
Jonathan dacht "Wat doet-ie nu?" En nam een 2 om 2 doorbraak. Maar....

[White "Gino Schirinzi"]
[Black "Jonathan Wilbrink"]
[SetUp "1"]
[FEN "B:W24,27,29,33,34,36,37,38,39,40,42,43,44,46,47,48,49:B2,3,4,5,6,7,9,11,12,13,15,16,17,18,20,23,25"]
14. ... 25-30
15. 34x14 23x45
16. 24-20 15x24
17. 33-28 09x20
18. 28-22 17x28
19. 27-21 16x27
20. 44-40 45x34
21. 39x17 11x22
22. 38-32 27x38
23. 43x01

Het bijzondere is dat Gino deze slagzet tégen kreeg van Willem van den Berg, 26 februari 2000 in de wedstrijd EDC-Lent.
Toen bood de witspeler na 45-40 remise aan maar Gino weigerde en liep er net als Jonathan in...
Zie jubileumboek blz. 244 diagram 76.

EDC wint in ronde 1 met 10-6 van SSS Kampen

EDC1 had het met meerdere invallers nog helemaal niet eenvoudig tegen SSS Kampen.
Igor bereikte niets tegen Nico Lugthart die bekwaam op remise hield.
Jeroen had langere tijd voordeel tegen Wim Dekker maar wist dat voordeel niet te verzilveren.
Gino had duidelijk zijn dag niet, kwam steeds verder onder druk te staan en verloor positioneel.
Rafail had een tegenstander zonder rating. Maar dat zegt niet veel want deze tegenstander was er een van formaat!
Lang bleef het keurig in evenwicht tot Rafail een fout maakte. Gelukkig profiteerde zijn tegenstander niet.
Jonathan wist Henk Kamminga steeds meer onder druk te zetten en won.
Gerhard Kleinsman had de hele partij licht voordeel, tot hij op de 46ste zet een ernstige fout maakte. Dat had de partij moeten kosten maar gelukkig overzag zijn tegenstander de winst.
Jon Schoo zette Piet Dijkstra onder druk, kwam beter, en bij de 45ste zet zelfs gewonnen te staan, maar gaf dat voordeel weer weg. Op de 50ste zet maakte zijn tegenstander een fout zodat Jon met een kleine eindspelcombinatie de partij won.
Luit Haan liet tegen Arie Heikoop een 4 om 3 naar dam niet lopen!
Zie Analyse ronde 1