Ronde 10: EDC1 - Witte van Moort 3 15-5

 

Wedstrijdverslag

Fragmenten

Individuele uitslagen

 

 

Verslag: Kampioenschap EDC op historische sportdag

Verslag door: Gino Schirinzi

Valentijnsdag 2004 is EDC kampioen geworden van de landelijke 2e klasse B over het seizoen 2003/2004
en dus werd EDC ook in de bloemetjes gezet.

 

Vreugdetranen op 14 februari 2004

Historie
EDC had de wedstrijd goed voorbereid want het had nog een appeltje te schillen met het derde team van Witte van Moort. De twee laatste wedstrijden werden nl. heel overtuigend gewonnen door de dammers uit Westerhaar. De nederlaag in de slotronde op 12 maart 1994 met 14-6 betekende voor EDC degradatie (als 10e met 11-7 pt en 101 bp) naar de provinciale hoofdklasse. En op 25 november 2000 verloor EDC met 10-6, maar werd het in dat seizoen 2000/2001 wel kampioen van de provinciale Overijsselse hoofdklasse wat destijds op 10 maart 2001 gevierd werd.

Verjaardag
Tegen 11.30 was het al behoorlijk druk en mocht beheerder Ralph de Jong al diverse felicitaties in ontvangst nemen voor zijn 59e verjaardag. Hierna was het samen koffie drinken, voorzien van een plak cake, en wachten op het startschot van onze eigen arbiter Jan Velner om precies twaalf uur.

Voorsprong
In de eerste 2 uur vielen er geen beslissingen, pas in het derde speeluur brak Rafail Zdoroviak de score open na een uitgelokt foutje. Daarna won Rabin Hanoeman voor de tweede keer op rij, nu via een forcing tegen de leuk spelende Irene (zus van Bart) Stegeman. Paul van de Veen haalde er vervolgens een prachtige damcombinatie uit en zo kwam de tussenstand op 6-0. De enige nederlaag aan EDC-zijde kwam op naam van Gerrit Kooistra die zich achter het bord liet verleiden door de kracht van Annemarie Alberts. Teamleider Luit Haan zorgde via degelijk spel voor de eerste remise met daardoor tegen half vier een tussenstand van 7-3. De vele leden en overige supporters die op dat moment al aanwezig waren zagen het toen ineens heel snel gaan. Zaharia Tahman won voor de vierde keer op rij, dus 9-3, en nu ook mooi via het van hem bekende kalme positiespel en dat tegen Gerwin Mollink, de topscorer van onze bezoekers.

Elf!
Ronny Koop kwam ineens gewonnen na een foutieve offeractie van dambestuurder Mark Paters en zorgde tegen kwart voor vier voor het elfde punt (11-3) en dus was het kampioenschap een feit. Zelf speelde ik een partij die in de eindfase nog alle kanten kon op gaan, maar met mijn vlag bijna op vallen trapte routinier Roelof (vader van Jan en René) Schippers nog in een valletje. Kort hierna moest clubkampioen Gerard Vink zich tevreden stellen met remise tegen de degelijke Bretwin Letteboer waardoor hij iets zakte op de topscorerslijst. Op dat moment was alleen Johnny Gellekink nog in actie. Hij stond lastig, maar knokte nog drie kwartier voor een punt hetgeen voor 17.00 ook lukte. Daarna kon arbiter Jan Velner de 15-5 einduitslag laten ondertekenen en doorbellen naar de dambond.

Felicitaties
Teamleider Mark Paters feliciteerde ons en bood namens Witte van Moort bloemen aan, waarna de spelers die dit seizoen voor EDC1 hebben gespeeld zich gereed maakten voor het poseren op de kampioensfoto.
Het was vervolgens uiteraard een gezellige drukte aan de bar, waar leden en aanhang er een paar dronken op de titel. Leuk dat na de wedstrijd verschillende telefoontjes kwamen van o.a. afwezige (oud) EDC-leden die het team feliciteerden met het behaalde kampioenschap.

Foto’s
Gerrit Kooistra was intussen naar huis gegaan om de kampioensfoto’s te mailen naar Paul van de Veen, die maakte aan de overkant op nr. 207 een uitgeprinte glanskleurenfoto van het kampioensteam met daarop 12 van de 13 spelers die dit seizoen in actie zijn geweest voor het eerste team. Bij terugkomst gaf hij deze foto aan Ralph de Jong als een cadeau voor zijn verjaardag. Een fotoselectie van deze dag, resp. 16 foto's van de wedstrijd en 17 foto's van de viering zijn elders op deze website te vinden.

Journalist
Rond 16.00 was journalist Stefan Wegdam van de Twentsche Courant Tubantia langsgekomen. Hij sprak daar o.a. met bestuurders van EDC en onze twee Moldaviërs die er veel reistijd voor over hebben, ca. 6 uur voor Rafail Zdoroviak (65) uit Hannover en ca. 20 uur voor Zaharia Tahman (69) nabij Stuttgart, om voor EDC te spelen. Zij bleven ditmaal in Enschede overnachten en konden zo ook meegenieten van het kampioensfeest.

Chinees
Tegen 19.00 werd een smakelijk geregeld buffet gebracht afkomstig van het Chinees-Aziatische restaurant Hu’s Garden, de overbuurman van nr. 266, de sympathieke eigenaar die persoonlijk langs kwam en ook een van de trouwe adverteerders is in ons clubblad ‘De Dammer’.
Het eten smaakte prima en Gerrit Kooistra verzorgde o.a. video-opnames die leuk zijn om te bekijken!
Na het etentje hield voorzitter Paul van de Veen een toespraak en bedankte daarin met name de twee Moldaviërs voor hun succesvolle inbreng en voor de inspanningen die het ze kost om mee te spelen.
Gera de Jong deelde vervolgens een felicitatieroos uit (rood en echt lang) aan alle spelers uit het eerste.
De avond werd besloten aan het schap en met name Ludwig Munnink en Wim Schepers vertoepten zich daar prima. In de slotronde op 28 februari staat voor EDC de verste uitwedstrijd op het programma en wel tegen Tamek Damkring uit Marknesse. In die ronde is de wedstrijd DamRa – DOS Heino nog van belang i.v.m. plaats 5 die recht geeft op een extra promotie- degradatiewedstrijd.

Voorbeschouwing
Vrijdag 13 februari had in de Twentsche Courant Tubantia op pagina 13 bij Regiosport al een voorbeschouwend artikel gestaan onder het kopje: "Titel EDC dichterbij dankzij Moldaviërs".
Uit dat bericht letterlijk o.a. het volgende:

"Bij winst op hekkensluiter Witte van Moort 3 uit Westerhaar promoveren ze naar de eerste klasse in de landelijke competitie. Volgens voorzitter Paul van de Veen is dit een historische gebeurtenis in de 70-jarige geschiedenis van de club. ‘Een vergelijkbare promotie gebeurde 35 jaar geleden voor het laatst.’ Het tot nu toe succesvol verlopen seizoen voor EDC is volgens Van de Veen vrijwel zeker te danken aan twee Moldavische topspelers. Dammeesters Zakhari Takhman en Rafail Zdoroveac, woonachtig in Stuttgart respectievelijk Hannover, versterken sinds begin 2003 het Enschedese tiental. Topscorer in de tweede klasse B Zdoroveac speelde eerder korte tijd in Eibergen. Zowel hij als Takhman zijn meerdere keren kampioen geweest en spelen op hoog niveau in het internationale correspondentie dammen."

Persartikel
In de Twentsche Courant Tubantia van maandag 16 februari stond een grote kampioensfoto met als kop ‘Moldavische hulp’ en als subkopje ‘Promotie voor EDC in jubileumjaar’. Uit de laatste kolom van dat artikel het volgende:
De twee Moldaviërs zouden normaliter dus gerust een keertje kunnen afzeggen. Maar dat zijn ze niet van plan. ‘Die laatste wedstrijd van dit seizoen spelen we ook’, zegt Zdoroviak. Zeker is dat ze hem volgend seizoen in Enschede in de eerste klasse terug zullen zien. ‘Ik blijf. Dat staat vast. Het is me hier goed bevallen. De mensen van de club zijn aardig en ik wil nog wel een jaar in Enschede dammen.
Voor zijn vriend Tahman daarentegen is het na dit seizoen mooi geweest. 'Ik ben drie keer zolang onderweg als Zdoroviak om in Enschede te komen. De lange reis is best vermoeiend. Ik ben al een oude man. Nee, na dit seizoen is het afgelopen'.
 

 

Fragmenten:

 
R. Zdoroviak – N. Kloppenburg 2-0 zaz
Na 11-17 had zwart nauwelijks nadeel gehad. Maar 13-18? kost direct de partij.
  I. Stegeman – R. Hanoeman 0-2 waz
Hier was 37-32 aangewezen. De ondoordachte ruil naar voren met 28-22 loopt verkeerd af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
S. Sloot – P. van de Veen 0-2 waz
Wit staat positioneel al verloren. Na 28-22? maakt zwart het met een goed doorgerekende combinatie af. 
  G. Kooistra – A. Alberts 0-2 waz
Door het onstuimige zwarte aanvalsspel met voorpost op 33 raakte wit in de war. 44-39? i.p.v. 30-25 met gelijkwaardige stand.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
J. Kuilder – L. Haan 1-1 zaz
Hier lijkt 18-23 de meeste kansen te geven. (Waardering 0.38) Na 3-8 loopt de partij snel naar remise.
   Z. Tahman – G. Mollink 2-0 zaz
Zwart staat positioneel verloren. Het beste is nog 17-21 met waardering -0.96. Na 9-13 schuift Tahman de partij snel naar winst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
M. Paters – R. Koop 0-2 waz
Wit staat al erg moeilijk. Beste zet b.v. 36-31 met waardering -0.87. Na 34-30 is het snel uit.
  R. Schippers – G. Schirinzi 0-2 waz
Hier was 44-40 aangewezen. Na 27-22? forceert zwart de winst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
G. Vink – B. Letteboer 1-1 waz
De beste kansen had wit hier gehad met 39-33 met waardering 0.73. Na 34-29 grijpt zwart alert de combinatieve remise.
  J. Gellekink – D. Ekkel 1-1 waz
De allerlaatste partij en misschien was de scherpte er af omdat er niets meer op het spel stond.
43-38? i.p.v. 29-24 met gelijkwaardige stand.
13-19 38-32 18-23? (met gelijke stand ipv het winnende 19-24) In de slotstand werd remise overeengekomen.
Maar na 15-20 28-22 (gedwongen) wint 19-23!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Individuele uitslagen:

r. 10

EDC

1054

-

Witte van Moort 3

921

15-5

volg.

1.

G. Vink

1195

-

B. Letteboer

990

1-1

9

2.

G. Schirinzi

1172

-

R. Schippers

876

2-0

8

3.

Z. Tahman

------

-

G. Mollink

1028

2-0

6

4.

R. Koop

1138

-

M. Paters

900

2-0

7

5.

R. Zdoroviak

1237

-

N. Kloppenburg

------

2-0

1

6.

R. Hanoeman

973

-

I. Stegeman *

------

2-0

2

7.

J. Gellekink *

876

-

D. Ekkel

762

1-1

10

8.

L. Haan

1019

-

J. Kuilder

968

1-1

5

9.

G. Kooistra

869

-

A. Alberts *

------

0-2

4

10.

P. van de Veen

1011

-

S. Sloot

------

2-0

3